Zeci de mii de români rămân cu suprataxarea pe salarii. CCR a respins sesizările pe modificările Codului Fiscal

de: Dumitrescu Andrei
14 12. 2022

Sesizările referitoare la modificarea Codului fiscal, printre care se află și taxarea și impozitarea contractelor de muncă part-time, au fost respinse, miercuri, de Curtea Constituțională a României.

USR, Forța Dreptei și Avocatul Poporului au depus sesizări la CCR, după modificarea Codului fiscal. Parlamentarii USR au justificat întârzierea depunerii contestației prin refuzul Avocatului Poporului de a contesta modificările la Codul Fiscal.

„Depunem sesizarea la CCR pentru că este primul moment în care putem face asta, deoarece Avocatul Poporului a refuzat să o conteste la început, când puteau fi prevenite efectele acestei ordonanţe. (…) România are, în acest moment, doar 3,7% din toate contractele contracte cu normă parţială. Asta este extrem de diferit faţă de media europeană, de 17%, sau alte ţări”, a declarat deputatul USR Oana Ţoiu.

Modificarea Codului fiscal „lovește în sectoarele economice”

Deputatul neafiliat Ionel Dancă, membru al Forței Drepte, a acuzat că ordonanța de modificare a Codului fiscal „lovește” în microîntreprinderi, PFA-uri și liber-profesioniști.

„Această ordonanţă loveşte în microîntreprinderi, în PFA-uri, liber-profesionişti şi în oamenii muncitori care au dreptul să muncească part-time şi să plătească taxe şi contribuţii exact pentru munca prestată”, a transmis Dancă.

În ședința din 14 decembrie 2022, CCR, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu privire la obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului și de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați, a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, precum și a dispozițiilor art.I pct.68 [cu referire la introducerea alin.(5) ind.6 – alin. (5) ind.9 în art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.

2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.107 [cu referire la art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.